2015. sze 21.

EZÉRT FONTOS A FACEBOOK ÉS A WEBOLDAL

írta: Poór Csaba
EZÉRT FONTOS A FACEBOOK ÉS A WEBOLDAL

Az elmúlt hetekben viszonylag sokat írtam arról, hogy milyen fontos szerepe tud lenni egy Facebook oldalnak, ha jól csinálják. Vehetjük úgy is ezt a bejegyzést, hogy most megvillantom, miért olyan fontos egy közösségi oldal vagy egy normális honlap egy sportoló vagy egy sportcsapat számára. Most azonban egy kicsit elméletibb megközelítést teszünk, amely nemcsak a Facebookra terjed ki. Sokat olvasgatom a sport oldalakat, de egyre többet nézegetem a szakszövetségek, NB1-es csapatok weboldalait is.

A lényeg: sportemberként vagy sportkommunikációs szakemberként minél nagyobb arányban támaszkodj a saját kommunikációs csatornáidra! Költséghatékony, kiszámítható és nem utolsó sorban: a te kezedben van az irányítás! Mit jelent ez? Íme!

A tömegkommunikáció modellje sokat változott azóta, hogy az első reklámok megjelentek. A kommunikációt sok technikai vívmány is forradalmasította: gondoljunk csak Guttenbergre, a TV-re, a rádióra, a mozira vagy az internetre. A TV-nek 50 évre volt szüksége ahhoz, hogy meghódítsa a világot, a rádiónak már csak 20, míg a Facebooknak alig néhány év alatt sikerült mindez. A kommunikációs szakemberek elkezdték csoportosítani a kommunikációs felületeket. Nem olyan régen még az úgynevezett ATL – BTL csoportosítás volt a bevett. Ez volt az Above The Line, azaz a vonal feletti, a másik a Below The Line, a vonal alatti kommunikációs eszközök. Ezekről bővebben itt olvashattok, most ezt nem fejtem ki. Ma már a PESO modellt veszik alapul, amikor a kommunikációs stratégiákat írják: Paid-Earned-Shared-Owned! Ezt mutatom most be nektek is, hogy amikor sportkommunikációs stratégiát terveztek, és megvannak már az üzenetek, akkor könnyen eligazodjatok az eszközök kínálta széles választék tengerében.

 peso.png

PAID médiának azokat a kommunikációs eszközöket nevezik, amelyekért fizetsz: fizetett tv-rádió reklámok, plakátok, közösségi média hirdetések, stb. SHARED média kategóriába sorolják a közösségi médiában elhelyezett tartalmakat, információkat. Az OWNED média csoportba tartoznak például a saját weboldalak, webshopok, kiadványok, saját rendezvények, hírlevelek, stb. Az EARNED média pedig elsősorban arról az eszközcsoportról szól, amellyel publicitást vagy képes elérni: azaz a PR tevékenység.

Jól látszik ebből, hogy a fizetett média ugyebár drága, és ha kicsi a budget, akkor bizony nem biztos, hogy óriásplakátokra kell költeni minden pénzünket. Előnye ugyanakkor, hogy az és ott jelenik meg, amit Te akarsz. Az EARNED média is költséges, hiszen itt a tartalmat, a storyt az újságírónak Te állítod elő, tehát itt nem a csatorna díját (azaz a hirdetési hely árát) fizeted meg, hanem a tartalom előállítását. Ez sem feltétlen olcsó, ha megfelelően előkészített és jól kivitelezett preformance-t akarsz. A sajtó ugyanis – különösen a vizuális sajtó (tv, fotó) csak akkor megy el egy sajtóeseményre, ha jó a vizuális tartalmad és van történés is. Itt azonban számolnod kell azzal, hogy nemcsak Te vagy az egyetlen tartalomforrás a sajtó munkatársai számára, hanem mások is beleszólhatnak a közvetített üzenetedbe (pl.: reagáltatnak valakit az elmondottakra). De arra is gondolnod kell, hogy egy gondosan előkészített performance-t is keresztbehúzhat egy, a sajtó számára fontosabbnak ítélt esemény. Íme erre egy példa: hiába van egy jó történeted, ha van egy mindent elsöprő téma, amit a sajtó fontosabbnak ítél, el sem mennek a sajtóeseményedre. Akkor bizony marad a közlemény, meg a saját videó és fotó, és akkor azt küldöd el a sajtónak, hogy közölje le, ha leközli... Egyszóval az EARNED médiával jelentősen ki vagy téve az általad nem befolyásolható, külső eseményeknek.

Az OWNED média annyival könnyíti meg a dolgod, hogy itt nem kell az úgynevezett hirdetési díjjal kalkulálnod, nem vagy kitéve a sajtó hírérzékenységének (elmennek máshova, ha ott jobb hírt találnak) és nincs egy közvetítő közeg közted és a célcsoportod között sem. Te kontrollálod a tartalmat, közvetlen kapja a célcsoportod és nem lesz aki az üzeneted elferdítse, hozzátegyen, vagy éppen elvegyen belőle. Olyan fotó és videó jut el a célcsoporthoz amit Te akarsz. De ezt kiépíteni igen munkás és komoly stratégia, ahogyan azt a „Like és ami mögötte van” posztból láthatjátok.

 

Content is KING! - Azaz a "tartalom a király"

De a tartalom a saját csatornákon is fontos! Sőt fontosabb mint máshol. Itt ha elrontod, nehezen szerzed vissza a közönséged, amíg egy rossz cikk a Nemzeti Sportban nem jelenti azt, hogy nem olvassák többet.

Hosszú távon azért érdemes tehát az OWNED és a SHARED médiára támaszkodni, mert

  • nem vagy kitéve a közvetítőknek (pl.: médiumok, újságírók) és
  • a tőled független eseményeknek (pl: sajtóesmeényt szervezel, de épp másik nagyobb sportesmény van, akkor esélyes, hogy nem tudsz kellő mennyiségű figyelmet beszerezni)
  • te kontrollálod az üzenetet és a tartalmat
  • nincs közvetítő közted és célcsoportod között, tehát közvetlen
  • olcsóbb, mert nincs díja az üzeneted közvetítésének

Azt el kell mondani azonban, hogy az EARNED és a SHARED médiára való hangsúly fektetése csak hosszútávú stratégia része lehet, mert rövidtávon ez figyelemvesztéshez is vezethet. Nem ajánlott tehát holnaptól becsukni a csatornákat és csak a saját médiaeszközökre koncentrálni. Az arányosítás a fontos: minél inkább támaszkodsz a saját csatornákra, annál függetlenebbé tudsz válni a média hírérzékenységétől és annál közvetlenebb kapcsolatot tudsz kialakítani a sportágad rajongóival. Nem szabad ugyanakkor elengedni a másik két csatornát sem, csupán a szerepe változik meg: új fogyasztók és rajongók bevonása lehet a cél.

Tehát! Amikor a saját weboldal vagy közösségi csatorna használatának fontosságáról beszélünk, akkor tulajdonképpen a saját kommunikáció függetlenítéséről és a fogyasztókkal való közvetlenebb kapcsolat kialakításáról beszélünk. Nem utolsó sorban amíg a sajtóban történő kommunikáció hatása nehezebben mérhető, addig a Google Analtytics vagy a Facebook saját statisztikájának köszönhetően ma már akár élőben is követhetjük rajongóink szokásait és reakcióit. Nyilván a közösségi média használata nem helyettesíti a személyes találkozókat, szurkolói ankétokat, közönségtalálkozókat, de mindenképpen segít abban, hogy közelebb kerülj azokhoz, akik majd egyszer a Te képeddel ellátott bögrét, sálat, sportruházatot, labdád vagy mezed fogja megvenni.

Sajnos azonban amit a sportolók, sportcsapatok, szövetségek weboldalai sugallnak az nagyon hiányos, sőt, egy-két helyen riasztó. A következő posztok egyikében kitérek majd arra is, hogy milyen tartalmakat érdemes közölni a weboldalon, a Facebookon és a többi közösségi médiacsatornákon.

Szólj hozzá