2015. júl 26.

MINDEN 25 FOCIRAJONGÓRA JUT EGY RÖPLABDÁS

írta: Poór Csaba
MINDEN 25 FOCIRAJONGÓRA JUT EGY RÖPLABDÁS

A figyelem, ami a sportra irányul. Minden 10. magyar a labdás csapatsportok valamelyik klubjáért rajong.

Összesítettem azon sportágak NB1-es csapatainak Facebook rajongóinak számát, amelyek komoly versenytársai lehetnek a röplabdának. Ezek azok a sportágak, amelyek vagy a figyelmet vagy a játékosokat veszik el a röplabda sportág elől.

Csak a Facebookon 846 ezer rajongója van a négy legnagyobb labdás csapat sportágnak (futball, kézilabda, kosárlabda és röplabda). Ennek a figyelemnek 49,9%- a focié, 43,15%-a a kézilabdáé, 4,95%-a a kosárlabdáé és mindössze 2%-a a röplabdáé. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a legutóbbi népszámlálás alkalmával 8,6 millió 13 éven felülit regisztráltak, akkor bátran mondhatjuk, hogy minden tizedik magyar valamilyen labdás csapatsport valamelyik NB1-es klubjáért rajong.

Ez persze csak egyetlen egy mutató. A TV nézettségi adatokon túl és a lelátókon megjelenő nézőkön felül ez az egyetlen egy mindenki által ellenőrizhető mutató, amely objektív képet mutathat. Természetesen az NB1-es klubok Facebook rajongói között átfedés is lehet, azaz aki rajongója például az egyik klubnak, rajongója lehet egy másiknak is. Focinál ez azért nem igen fordul elő. A focit kivéve (ott csak a férfi NB1-est vizsgáltuk) a másik 3 sportág mind a férfi mind a női NB1-es csapatainak Facebook rajongóit összeszámoltuk.

Ez alapján látszik, hogy a legnagyobb rajongói bázissal az NB1-es futball csapatok rendelkeznek, míg a kézilabda kicsivel mögötte végzett. Nagyságrendileg kisebb virtuális rajongó bázisa van a kosárlabdának és a röplabdának. Pedig a kosárlabdában nincs is olyan "képi tartalom", mint mondjuk a női strand- és teremröplabdában... 

Persze vannak olyanok is, akik nem hisznek a közösségi média erejében a sport tekintetében, de azok egyszerre azt is mondják, hogy nem hisznek a sportágak köré épülő közösségekben sem. 

Egy következő elemzésben pedig azt részletezem, hogy melyik sportág melyik klubja hogyan áll Facebook rajongók tekintetében.

 

Szólj hozzá

statisztika eladás röplabda Facebook