2016. ápr 19.

KUCSERÁÉKNAK BEJÖTT AZ ÉDES ÉLET

írta: Poór Csaba
KUCSERÁÉKNAK BEJÖTT AZ ÉDES ÉLET

tapai3.jpgDecember után újra elemeztem a sportolók közösségi média oldalait, hiszen eltelt egy újabb negyedév. Sok érdekesség, meglepetés is rejlik a számok mögött. Ami a like-ok számának alakulását illeti: nagy vesztesek és nagy nyertesek is voltak, de az biztosan állítható: ilyen mértékben soha nem emelkedett még a sportolók FB oldalainak like száma. Ez már az olimpiai hangulat lenne, vagy egészen más húzódik meg emögött? Az elemzésből ez biztosan kiderül. A sportmarketingről illetve a sportolók és a közösségi média viszonyáról a MédiaKlikk-ben láthattok egy hoszabb riportot április 29-én az M1-en.

Van ami állandó

És ez nem más, mint Hoszsú Katinka. Nem meglepő, hogy az úszó klasszis vezeti ezt a listát is. A meglepő most csak annyi, hogy 3 hónap alatt - amikor is összeugrott Kiss Lászlóval, széttépte a 12 milliós szerződését és kiderült, nem indul az OB-n – 44 ezer rajongóval lett nagyobb az oldala. Nagyjából egy Eger méretű várossal többen követik, mint tavaly decemberben. Különösen nagy számnak tűnik ez akkor, ha azt nézzük, hogy a vizsgált 65 sportoló összesen volt képes 64 ezer újabb like-ot szerezni. Ennek közel 70%-a Katinkánál landolt. Az élbolyban szinte semmi változás: Hosszú Katinkát Szalai Ádám focista, Michelisz Norbi, Jakabos Zsu, Dzsudszák, Berki Krisztián (a tornász!), Kovács Ági, Talmácsi Gábor követi.

top30_fb_sport.jpg

Hová tünt Gyurta Dani?

A nagy változás ezután jött. Gyurta Dani tavaly decemberben még több mint 53 ezres rajongó táborral rendelkező oldala eltűnt. Ha valaki tud róla valamit, szóljon, mert nagyon hiányzik. A decemberi 9. helyről mostanra visszaesett a 48. helyre. Biztos megvan az oka, hogy egy 53 ezres rajongói oldal miért tűnik csak úgy el, mindenestre nem csak nekünk, Daninak is nagy veszteség lehet. Az áprilisi rangsorban a 9. Rudolf Gergely, míg a 10., „még pontot érő helyen” Császár Gábor kézilabda játékos van.

A nagy feljövők

Vannak olyan sportolók is a listán, akik az elmúlt negyedévben igazán nagyot alakítottak, mert saját rajongó táborukhoz képest a legnagyobbat tudtak előre lépni. A legnagyobb nyertesek: a Kucsera-család, Kocsis Alexandra és Orbán Attila.

valtozas_nom-_es.jpg

A Kucsera családon nagyot lendített az Édes Élet: Szabinának 58%-kal, férjének 37%-kal emelkedett a követői száma 3 hónap alatt. Kucsera Gábor a drogbotrányát követően már nem lapátol versenyszerűen, Szabina azonban – ahogyan és amennyit a bulvárhírekből tudhatunk – még egy-két edzésre és meccsre azért el-ellátogat. Így elsősorban nem a sporteredményeknek köszönhető a drasztikus emelkedés, hanem annak, hogy a TV2 celebműsorában, az Édes Életben is szerepelnek. A bulvár tehát ebben az esetben nagy népszerűséget hozott a családnak, az pedig, hogy mennyire tudnak majd élni vele, kiderül a műsor után.

valtozas_csak.jpg

 

Kocsis Alxendránál azonban teljesen más a helyzet! Az ő népszerűségnövekedése egyértelműen a sportteljesítménynek és az erre épített kommunikációnak köszönhető. Ez a világbajnoki siker 44%-kal több rajongót hozott a fittnesz királynőjének. Orbán Attila 34%-ot hokizott össze, rajongóinak száma így 5000 fölé emelkedett.

Úszók még mindig a kedvelési lista élén

A sok botrány nem ingatta meg az úszók iránti szeretetet. A botrány inkább a szövetség nevét tépázza és ki tudja hol van még a vége. Mindenestre a BOL-DOG tévedés, a Hosszú Katinka-ügy, Kiss László lemondása, a Vizes VB arculata és a szervező bizottság ingatlana körüli ügyek nem éppen a poztív megítélést segítik. A vizsgált 65 sportolóból 8 úszó, akik összesen 524 ezer rajongóval rendelkeznek. Második legnépszerűbb a foci, 380 ezer rajongóval, amelyet szintén 8 sportoló oldala alkot. Az auto-motor sport két versenyzője (Michelisz-Talmácsi) 189 ezer, míg a kézilabda 6 sportolója 93 ezer rajongóval bír.

sportagak_szerint.jpg

Jól látszik, hogy sportolóink az olimpia közeledtével igyekeznek több időt fordítani a közösségi média megjelenéseikre, de egy-két kivételtől eltekintve ez még nem mondható professzionálisnak. Pedig szívesen bekukkantanánk az edzőtáborok kőkemény, teljesítménytől és drámáktól duzzadó világába. Figyelünk, hátha valakin keresztül hamarosan megtehetjük.

Szólj hozzá

statisztika hosszú katinka szponzoráció labdarúgás népszerűség michelisz norbert jakabos zsuzsanna Facebook egyéni sportolók